Utbrenthet, når batteriet er helt flatt

utbrenthet

Utbrenthet er en dyp og krevende opplevelse, men det er også en vei ut. Mange som har gått gjennom utbrenthet føler seg overveldet, som om energien og livsgnisten sakte renner ut. Men selv om veien kan føles tung, er det viktig å huske at det er mulig å finne tilbake til seg selv – skritt for skritt. 

Når kroppen og hodet er konstant under stress, kan det føles som om alt låser seg. Utbrenthet påvirker både det fysiske og det mentale, med symptomer som konstant trøtthet, søvnproblemer, irritabilitet, smerter og en følelse av håpløshet. 

Det er viktig å vite hvordan du kan gjenkjenne og håndtere utbrenthet på et tidlig stadium. Ved EQ Jessheim tilbyr vi spesialisert terapi for å støtte deg i å forstå og møte dine følelser og tanker på en hensiktsmessig måte.

Hva er utbrenthet?

Utbrenthet er en tilstand som viser seg gjennom en kombinasjon av fysisk, følelsesmessig og mental utmattelse forårsaket av vedvarende stress. Det er mer enn bare å føle seg overveldet eller sliten – utbrenthet kan gi en følelse av hjelpeløshet, håpløshet, og manglende evne til å oppfylle daglige gjøremål. Anne Wogstad, EQ-terapeut ved EQ Jessheim, har selv erfart dette. 

Etter å ha opplevd utbrenthet selv, gikk hun gjennom prosessen med selvutforskning og nøste opp trådene for hva som førte til utbrenthet og hva som skulle til for å komme seg ut av tilstanden . Hennes reise mot mer balanse og styrke fungerer i dag som fundamentet for hennes terapeutiske arbeid, hvor hun hjelper andre med å finne helhet og indre styrke.

Hva er symptomene på utbrenthet?

Symptomene på utbrenthet kan variere, men de inkluderer ofte:

  • Konstant fysisk og mental tretthet

  • Redusert ytelse på jobb og i daglige aktiviteter

  • Følelser av meningsløshet og håpløshet

  • Økt irritabilitet og sinne

  • Ofte syk og svekket immunforsvar

  • Kognitive problemer som konsentrasjonsvansker og dårlig hukommelse

Disse symptomene er ofte tegn på noe mer alvorlig enn vanlig stress, og bør tas på alvor.

Hva er tidlige tegn på utbrenthet?

Å oppdage tidlige tegn på utbrenthet kan forhindre at tilstanden forverres. Noen av de vanligste tidlige tegnene inkluderer:

  • Trøtthet som ikke går bort ved hvile

  • En følelse av å være overveldet av selv små oppgaver

  • Mangel på interesse eller glede i aktiviteter du tidligere likte

  • Følelsesmessig frakobling fra venner og familie

  • Økt kynisme eller negativitet

Disse tegnene kan være et varsel om at noe er galt, og bør ikke ignoreres.

Hvordan skille mellom stress og utbrenthet?

Mens stress er en del av hverdagen for de fleste, og kan motivere oss til å nå mål, er utbrenthet noe helt annet. Stress kan ofte håndteres og overkommes med tilstrekkelig hvile og støtte, men utbrenthet er en mer kronisk tilstand som påvirker din fungering og motivasjon. Hvis du opplever langvarig stress uten riktig håndtering, kan dette utvikle seg til utbrenthet. Derfor er det viktig å kjenne til forskjellen og søke hjelp før stresset blir kronisk.


Hva bør du gjøre når du merker tegn på utbrenthet?

Tegn på utbrenthet bør tas på alvor. Her er noen råd for hva du kan gjøre:

Søk profesjonell hjelp: Ved EQ Jessheim står vi klare til å støtte deg. Vi tilbyr EQ-terapi, som kan hjelpe deg med å utforske egne sannheter og mønstre, for å frigjøre plass til å leve mer i øyeblikket og oppnå større glede. Du kan enkelt avtale en tid her.

Prioriter egenomsorg: Dette kan inkludere aktiviteter som gir deg glede og avkobling, som for eksempel traumesensitiv yoga. Egenomsorg handler om å sette seg selv først når det er nødvendig, og anerkjenne kroppens og sinnets behov for hvile og næring.

Sett realistiske grenser: Lær å si nei til ting som kan overbelaste deg. Dette inkluderer både profesjonelle og personlige forpliktelser. Å sette grenser er en viktig del av å håndtere og forebygge utbrenthet.

Bygg et støttende nettverk: Å ha mennesker rundt deg som forstår og støtter deg kan gjøre en stor forskjell. Dette kan være venner, familie eller kollegaer. Sosial støtte gir ikke bare emosjonell lindring, men kan også gi praktiske løsninger og råd.

Hvordan kjenne igjen at man er i ferd med å bli utbrent, og hvordan hindre det?

Å være bevisst på egen tilstand er nøkkelen. Daglig refleksjon over hvordan du føler deg fysisk og emosjonelt kan være nyttig. Skriv ned dine opplevelser i en journal, kartlegg mønstre og triggere som kan være tegn på utbrenthet. Hvis du ikke har overskudd til å gjøre dette, så er det et viktig signal på at du mangler overskudd. Fysisk aktivitet, riktig kosthold, og nok søvn er grunnleggende elementer som kan bidra til å forebygge utbrenthet.

Å praktisere mindfulness og meditasjon kan også være verdifulle verktøy. Disse praksisene bidrar til å roe sinnet, øke bevisstheten rundt egne følelser og tanker, og hjelpe deg med å leve mer i her og nå. Ved EQ Jessheim tilbyr vi veiledning i disse teknikkene som del av en helhetlig terapeutisk tilnærming.

Lær mer om hvordan du kan praktisere meditasjon i vår guide "Finn Ro i Hverdagen"

Veien til balanse, helse og velvære

Utbrenthet er en alvorlig tilstand som krever oppmerksomhet. Ved å kjenne igjen de tidlige tegnene og ta proaktive skritt, kan du forebygge og håndtere utbrenthet. 

Hos EQ Jessheim tilbyr vi den støtten og veiledningen du trenger for å finne tilbake til balanse og velvære.  Ikke vent til det er for sent – ta kontakt med oss i dag, og start din vei til mer balanse og indre glede.

Neste
Neste

Hvordan EQ-terapi kan hjelpe deg med å forstå dine følelser og tanker